wtorek, 20 marca 2012

Sposoby na walkę z zaparciami

Jak już wcześniej pisałam (Dolegliwości i objawy: Zaparcia), zaparcia są jednym z najczęstszych zaburzeń trawiennych. Powodów zaparć może być wiele. Poniżej opisałam kilka sposobów, jak można sobie z nimi radzić.

Pierwszym krokiem z walką i szukaniem powodów nękających nas zaparć jest kontrola tego, co i jak jemy. Nasza dieta ma ogromny wpływ na jakość trawienia. Osoby ze skłonnością do zaparć, na przykład cierpiąca na syndrom jelita drażliwego, powinny ograniczać potrawy mączne, zamieniając je na warzywa. Warzywa w formie gotowanej, surowej są największym przyjacielem przy dręczących zaparciach. Należy również unikać białego pieczywa, makaronów itp. Druga sprawa to ograniczenie czekolady, napojów czekoladowych, kakao. Czekolada niestety wzmaga zaparcia.
Osoby z zaparciami powinny zaprzyjaźnić się z błonnikiem. Błonnik to składnik, który w sposób naturalny, nie gwałtowny pobudza pracę jelit, dużo błonnika zawierają jabłka, marchew, banany, gruszki, morele, śliwki, brzoskwinie, pieczywo razowe, rośliny strączkowe (tj. fasola, soja), płatki owsiane itp.
Pomocnym może okazać się picie na czczo z rana ciepłej wody, szklanka ciepłej wody z miodem pomaga : Aby pozbyć się zaparć można stosować jogurty, kefiry, maślanki. 

Ruch jest Twoim sprzymierzeńcem! Aktywność fizyczna naturalnie wspomaga pracę jelit. Szczególnie, gdy prowadzimy siedzący tryb życia, pracujemy przy komputerze, warto zapisać się na jakieś zajęcia, wyjśc na rower, chodzić na basen. Organizm nam podziękuje, a sami będziemy czuć się zdrowiej, lepiej będziemy spać.

Nie zapomnijmy płynach. Pijmy dużo i często, ale zdecydowanie wodę niegazowaną. Mocna kawa i mocna herbata sprzyjają zaparciom, napoje gazowane wzmagają wzdęcia i uczucia przepełnienia, które i tak są często objawem towarzyszącym zaparciom. Woda mineralna jest najlepszym napojem poza tym wypłukuje gromadzącego się w organizmie toksyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz