poniedziałek, 5 marca 2012

Dieta w zespole jelita drażliwego.

Jak już wcześniej pisałam, nie jednej skutecznej metody leczenie zespołu jelita drażliwego. Lekarze doradzają, że najlepiej jest leczyć dolegliwość "jednocześnie na wielu frontach". 

Dzisiaj kilka słów na temat diety zalecanej przez specjalistów dla osób cierpiących na zaburzenia jelitowe.  
Nie należy się bać, że dieta będzie bardzo rygorystyczna i wymagająca wielu wyrzeczeń. Należy pamiętać, które składniki pokarmowe są niepożądane. Wszystko tak naprawdę zależy od stanu pacjenta i indywidualnych potrzeb. Bardzo pomocy przy komponowaniu własnej diety jest prowadzenie dziennika. Systematyczne zapisywanie spożywanych pokarmów, produktów, ich ilości oraz częstotliwości wraz z reakcjami organizmu są prostą wskazówką czego powinniśmy unikać. 


Dieta zależna jest od postaci dolegliwości.  W przypadku występowania biegunek przy jelicie drażliwym należy rezygnować z produktów zawierających błonnik.  Gdy mamy do czynienia z postacią zaparciową choroby wtedy zdecydowanie zaleca się spożywanie produktów zawierające podwyższoną ilość błonnika. (ale ostrożnie, bo błonnik może powodować nadmierne wzdęcia). 

Dla obu form dolegliwości zalecane jest ograniczenie lub eliminacja tłustych mięs i wędlin z jadłospisu. Wszelkiego rodzaju kiełbasy, pasztety, konserwy nie są pożądane. Należy wykluczyć mięso wieprzowe, tłustą wołowinę, kaczki, gęsi. Lukę mięsną można zastąpić chudym mięsem drobiowym lub cielęcy i indyczym.  Nie tylko dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego zdrowsze są potrawy gotowane, duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze. Zaleca się unikanie smażenia na oleju i zasmażania przed duszeniem mięs.

Tak jak przy zaparciach zalecane jest spożywanie dużych ilości wody, co najmniej 1,5 litra lub więcej. Pomagają one w zaparciach, zapobiegają odwodnieniom przy biegunkach. Należy wybierać wody mineralne niegazowane, naturalne soki warzywne i owocowe. Napoje gazowane nasilają skurcze i bóle brzucha. Zalecana jest słaba herbata oraz słaba kawa, kawa zbożowa. 

Dla zespołu jelita drażliwego fazy zaparciowej: 

Zalecane :
  • mleko od 0,5 do 1,5 % tłuste, 
  • jogurty, kefiry, maślanki,
  • twarogi chude, biały ser chudy, serki topione chude, 
  • chude wędliny i mięsa, 
  • chude ryby,
  • zupy warzywne, 
  • ciemne pieczywo z dużą ilością błonnika, razowe, żytnie, z ziarnami, 
  • warzywa i owoce.
Przeciwwskazane:
  • kakao, mocna kawa, mocna herbata, czekolada, 
  • tłuste sery w tym żółty ser, 
  • topione masło, słonina, smalec, 
  • duża ilość żółtego jaj kurzych, 
  • tłuste mięso, 
  • tłuste wędliny, pasztety, 
  • chleb biały, pszenny, kasza manna, ryż, kasze.
Dla zespołu jelita drażliwego w okresie biegunki:

 Zalecane :
  • słaba kawa i herbata, soki owocowe rozcieńczone, 
  • niskotłuszczowe sery topione, twarogi, 
  • masło i margaryna,
  • chude mięso cielęce, wołowe, drobiowe, 
  • biały chleb pszenny, bułki, kasze, ryż.
Przeciwwskazane:
  • mocna kawa, mocna herbata, czekolada, alkohole, 
  • tłuste sery, 
  • smalec, słonina, masło topione, 
  • tłuste mięsa, 
  • pieczywo razowe, ciemne, z dodatkami, 
  • warzywa z dużą ilością błonnika, 
  • owoce pestkowe: truskawki, maliny, porzeczki; morele, gruszki, śliwki, ananasy, 
  • czekolada, bita śmietana. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz