poniedziałek, 5 marca 2012

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego najczęściej dopada osoby w wieku 20-50 lat, żyjący szybko, które często nie mają czasu na spokojny, regularny i zdrowy posiłek. Osoby zapracowane, żyjące w stresie ciągłym, chronicznym. Okazuje się, że na zespół jelita drażliwego cierpi bardzo wielu z nas, okazuje się, że jest to przede wszystkim kobieca choroba, około 8 na 10 osób cierpiących na tę dolegliwość to kobiety. Statystki wykazują, plasuje się na miejscu drugim listy najczęściej występujących chorób tuż za przeziębieniach. Co druga osoba po konsultacji gastrologicznej ma stwierdzony zespół jelita drażliwego.

Dolegliwość inaczej zwana nerwicą jelit jest zaburzeniem czynnościowym, oznacza to, że nie wykrywa się żadnych schorzeń ani nieprawidłowości w układzie trawiennym.
Możliwe objawy:
  • wzdęcia,
  • uczucie pełności, 
  •  zaburzenia łaknienia
  • uczucie dyskomfortu przy wypróżnianiu,
  • zmiany częstości wypróżnień,
  • występujące zaparcia lub / i biegunki (zdarza się, że na przemiennie oba objawy), 
  • wrażenie niepełnego wypróżnienia, 
  • ukłucia brzucha w różnych miejscach,
  • głośna praca jelit. 

Przyczyn dolegliwości może być kilka. Najczęściej powtarzającymi się u pacjentów są: zaburzenia motoryki jelit, stosowanie złe diety - na przemienne głodzenie się i przejadanie, często związane z rytmem dnia, diety ubogie w błonnik oraz przyczyny emocjonalne. Sytuacje stresowe, niedobór snu, stany lękowe, depresja.

Drogą do zdiagnozowania dolegliwości (morfologia krwi, badanie stolca na obecność pasożytów, oznaczanie poziomu hormonów, badania endoskopowe i inne) jest najczęściej stopniowe wykluczanie innych jednostek chorobowych. Wyklucza się nowotwory jelit, polipy, choroby wrzodowe, stany zapalne układu trawiennego i inne.

Leczenie przypadłości jelita drażliwego jest raczej długotrwałe. Kluczowe w łagodzeniu skutków dolegliwości jest samokontrola i świadomość chorego. Oprócz terapii farmakologicznej należy zmienić dietę oraz styl życia. Przy występujących stanach depresyjnych u pacjenta, bądź nerwicowych konieczną może okazać się pomoc psychologa lub psychiatry.

Zespół jelita drażliwego jest dolegliwością przewleką. Najczęściej udaje się u pacjentów uzyskać poprawę samopoczucia. samo leczenie nie należy do łatwych. Nie stwierdzono jeszcze jednej skutecznej metody. Postaram się opisać kilka sposobów radzenia sobie z zespołem jelita drażliwego w dziale porady w niedługim czasie.

niedziela, 4 marca 2012

Zaparcia

Jednym z najczęstszych problemów układu trawiennego są zaparcia dotykające coraz więcej osób, szczególnie kobiet, kobiet w zaawansowanej ciąży. Zwykle podatność na zaparcia zwiększa się z wiekiem, ale nie jest to regułą. Przyjmuje się, że problemy z zaparciami pojawiają się, gdy stolec oddawany jest rzadko, a odczuwalny jest przy tym dyskomfort, nierzadko ból. Najpowszechniejszym powodem powstawania zaparć jest zła dieta, stresujący tryb życia, oraz brak aktywności fizycznej.

Osoby dorosłe nie mające problemów trawiennych powinny wypróżniać się raz dziennie. Przez zaparcie rozumiemy zaburzenia, spowolnienia, utrudnienia przy defekacji połączony z bólem, wzmożonym wysiłkiem. Charakterystyczne dla zaparć jest brak uczucia pełnego opróżnienia jelit. Innymi objawami mogą być mdłości, zaburzenia bądź utrata łaknienia, wzdęcia. Nie wszystkie objawy muszą występować jednocześnie. Bywa że osoba cierpiąca na zaparcia ma tylko kilka z nich.

Rozpoznane a nieleczone zaparcia mogą prowadzić do zachwiania odruchu parcia, co prowadzi do długotrwałych zalegań treści pokarmowych w jelitach i możliwych stanach zapalnych w jelitach.
Zdiagnozowanie zaparcia to tylko początek drogi, podłoże powstawania zaparć jest kluczowe by zacząć właściwe leczenie. Są przypadki, gdzie wystarczy zmienić dietę, częstość i jakoś spożywania posiłków. Są przypadki gdzie to nie wystarcza i należy poszukać problemu głębiej, wtedy polecam wizytę u lekarza internisty, poradni gastrologicznej. Częstym nieprawidłowym radzeniem sobie z zaparciami jest stosowanie dostępnych bez recepty na rynku preparatów przeczyszczających. Stosowanie herbatek ziołowych, tabletek wspomagających bez opieki lekarskiej często powodują pogorszenie stanu i rozleniwianie jelit. Po odstawieniu preparatów jelita pracują gorzej niż przed ich stosowaniem. Środki takie nie stanowią rozwiązania problemu. Powinny być stosowane jako pomoc doraźna.  Odradzam leczenie się na własną rękę, bądź powrót do złych nawyków żywieniowych gdy tylko problem zostanie rozwiązany. W dziale porady zamieszczam wiele porad jak sobie radzić z zaparciami. Oprócz środków farmakologicznych zaleca się preparaty naturalne, ćwiczenia, oraz diety.

sobota, 3 marca 2012

Dolegliwości trawienne

Problemy trawienne dotykają w dzisiejszych czasach coraz to więcej osób, głównie kobiety w każdym wieku, dzieci i osoby starsze. Najczęstszymi dolegliwościami trawiennymi są zaparcia, skurcze, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, uczucie pełności.
Statystycznie okazuje się, że kolo 40 % problemów trawiennych wynika z nieprawidłowej diety i niezdrowego i niehigienicznego stylu życia. Problemy wynikające z nieregularnych i niezdrowych, jedzonych na szybko posiłków. Często zdarza się, że przez cały dzień nie mamy chwili by zjeść coś na spokojnie. Pod koniec dnia najadamy się i napychamy. To pierwszy krok do zaburzeń trawiennych i złej pracy jelit. Wzdęcia, ból brzucha, podbrzusza, zaparcia  lub / i  biegunki mogą wskazywać na nadwrażliwość jelit.
Zanim zaczniemy biegać po lekarzach i panikować, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy objawy pojawiły się niedawno i są związane ze sterującą pracą, ciężką sytuacją w życiu prywatnym, nieprawidłową dietą, czy może stały się codziennością.

W wielu przypadkach problemy trawienne można rozwiązań zmieniając złe nawyki żywieniowe. Wprowadzenie w życie i przestrzeganie kilku prostych zasad może zażegnać problem z nieprawidłową pracą jelit i dyskomfortem trawiennym.
  • 2 - 3 litry wody dziennie - najlepiej niegazowanej wody mineralnej.
  • wybierać produkty bogate w błonnik (pieczywo z pełnego ziarna, warzywa, owoce),
  • dbajmy o kulturę spożywanych posiłków, starajmy się znaleźć chwilę w pracy, w biegu by spokojnie usiąść i zjeść. Lepiej jest zjeść mniej ale spokojniej, niż większe ilości w pośpiechu. Mniejsze ilości dostarczanych pokarmów zapewni szybkie jego strawienie bez nadmiernego zalegania i odkładania w żołądku.